Fixa semesterpusslet med hjälp av några enkla knep

Spintr

Spintr

Customer Success Manager på Spintr

Det drar ihop sig och alla vill ha semester samtidigt. För att undvika gräl, missnöje och avundsjuka finns det några lätta knep att till för att i alla fall visa på att du försökt få ihop det hela så gott du kan utifrån de resurser och möjligheter som ni har i butiken.

Kommunicera tidigt
Det mesta handlar om planering och kommunikation. Dina medarbetare har barn, partners, bonusfamiljer och respektives arbetsplatser att ta hänsyn till. Förskolescheman ska pusslas. Allt hänger liksom ihop i slutänden. Se till att fråga kring dina medarbetares sommarplaner och semesterönskemål tidigt – på så vis är det lättare att tillmötesgå önskemål men även enklare för medarbetaren att ändra hens planer då det fortfarande finns möjlighet att göra förändringar på förskolan eller i resebokningen.

Rekrytera sommarpersonal i god tid
Förhoppningsvis har ni en pool med semester- och helgpersonal som ni kan använda er av när det drar ihop sig till semestertider. Var nog att tidigt stämma av med dem hur deras tankar ser ut över sommaren. Kanske har de något nytt på gång?

Rekrytera så snart du kan, om nyrekrytering behöver göras, så medarbetarna är trygga med personal som tar vid och känner att de helhjärtat kan koppla ned arbetet när semestern börjar – så de inte oroar sig för butiken och arbetet i sig.

Poängtera vikten av att semester är semester
Var noga med att medarbetaren verkligen har ledigt när hen går på sin semester. Jobbet ska stanna på jobbet och inte återupptas förens semestern är slut.

Varför inte lägga upp en bloggpost på intranätet med tips på hur återhämtningen kan ske under semestern, och varför det är så viktigt att den sker, så medarbetaren får en större förståelse för vad återhämtning gör med hens kropp och knopp. Försök även att bibehålla återhämtningsvanor när jobbet kickar igång igen – fortsätt uppmuntra via intranätet till avkoppling, återhämtning och energipåfyllning.

Tips! Här kan du läsa mer om återhämtning, samt få tips på förändringar som kan förbättra livssituationen och generera i en mer effektiv återhämtning.

Lagt kort ligger
Om inte extrema orsaker uppstår, som till exempel begravning, allvarliga sjukdomar eller liknande tjänar du på att inte rucka på dina medarbetares semesterplaner när de väl är satta och bestämda. Det kan tyckas hjälpa en medarbetare, men risken och sannolikheten är större att det stjälper en annan och att någon hamnar i kläm när planer ändras sent.

Fira att sommaren är här!
Avsluta våren på topp med positivitet, engagemang, AW eller liknande så medarbetarna uppmuntras att komma tillbaks efter semestern till en arbetsplats som ger positiv energi. Allt som är mindre bra, eller rent utav negativt, kan vänta så att tankarna kring arbetsplatsen är positiva under semesterdagarna.

Glöm inte sommarpresenten
Skicka gärna med en liten sommargåva till dina medarbetare innan semestrarna drar igång. Låt presenten uppmuntra till avkoppling och återhämtning – varför inte i form av ett par gratismånader på en hörbokstjänst, ett gäng fysiska böcker, en hängmatta eller liknande. Ju mer personlig gåvan är, desto fler pluspoäng och en nöjdare medarbetare i slutändan.

Ytterligare en grej att tänka på…
När semestertiderna är över är det viktigt att bibehålla sommarkänslan och inkludera återhämtningen, även i medarbetarnas arbetsliv. Ni har ju trots allt en hel höst, vinter och vår att ta er igenom till nästa sommarperiod tar vid igen.