Skydda medarbetaren från värmeböljan i butiken så här!

Spintr

Spintr

Customer Success Manager på Spintr

När solens strålar hittar in i butiken finns det en risk att den varma luften blir kvar i butiken, och slutligen bidrar till att arbetsmiljöproblem. Förebygg och preppa dina medarbetare så de har god kunskap kring hur de enklast tackar värmeböljan när den slår till.

Håll koll på temperaturen i butiken!
Vid stående arbete med normal klädsel, det vill säga ingen skyddsutrustning, termoklädsel eller liknande, är en temperatur på 13–19 grader standard. Dock kan temperaturer upp till 26 grader accepteras under sommarmånaderna.

Tänk på att temperaturerna i en livsmedelsbutik bör vara ännu lägre!

På Arbetsmiljöverkets hemsida kan du läsa mer om temperatur och vad arbetsgivaren kontra fastighetsägaren är ytterst ansvariga för.

Barbenens vara eller icke vara
Var noga med att prata igenom klädpolicyn, om en sådan existerar och informera om huruvida kortbyxor och kjol är accepterat i er organisation. För många kan det vara en självklarhet att visa knän och ben, samt även något som svalkar under de varma perioderna, men se till att det är klart och tydligt vad som gäller.

Om policyn involverar långbyxor kan det vara klokt att investera i fläktar eller liknande som kan svalka medarbetaren som behöver ha på sig de här klädesplaggen under arbetsdagen.

Vatten, vatten, bara vanligt vatten!
Se till att medarbetaren dricker ordentligt, och vid tillfälle kan det även vara en poäng att erbjuda kunder en vattenstation för att få dem att komma in i just er butik och spendera mer tid där.

Tips! Här kan du läsa mer om vad medarbetaren kan äta och dricka för att hålla engagemanget uppe.

Glöm inte att uppmuntra medarbetaren att ta lite fler pauser om möjligt för att vila när värmen når riktigt höga nivåer. Ingen vill råka ut för huvudvärk, irritation eller illamående i onödan.