Chat with us
Time management samarbete multitasking

Rädda din tidskarma – det är bråttom!

2015 gjorde ”närtid” entré i Svenska Akademiens ordbok och fick därmed officiell status. Sen dess har det där lilla sammansatta ordet gett oss mandat att slarva, förvirra och stöka runt med vår mest värdefulla resurs – tiden. Närtid är en förrädisk tidsangivelse som inte alls erbjuder mer i exakthet än de lite mer uppenbart slarviga kusinerna ”snart” och ”strax”.

Men slappna av, tänker du. Det där med närtid är väl ändå harmlöst?

Ja, så länge fullständigt kaos inte kommer med några som helst konsekvenser kanske det är helt ok. Och om vi bortser från att vi i Sverige, på genomsnittsnivå, förhåller oss till tiden med kirurgisk precision så är det helt oproblematiskt att närtida sig fram genom kalendern.

Andras tid är faktiskt också tid

Grejen är ju att den där närtiden inte bara är din. Den är bara ett sätt att höja dina medarbetares stressnivåer. Att prokrastinera med andras tid än din egen. Tänk efter. Nog minns du hur någon (inte du, det är aldrig ditt fel), inför en lite väl närstående deadline, utlovar att deras del av projektet kommer levereras i närtid. Det kändes så där, eller hur?

Räddningen!

Här är ett förslag. Varje gång du kommer på dig själv med att använda ordet närtid – kompensera med att göra, eller inte göra, någon av de här grejerna.

  1. Håll i hygienfaktoriella dunder-basics – som att komma väl förberedd och i tid till möten. Se också till att de inte går över tiden som är avsatt till dem.
  2. Respektera allt det där som utgör resten av dina medarbetares liv genom att inte jaga dem utanför arbetstid.
  3. Använd känselspröten – har kollegan hörlurar på eller rent av dörren stängd? Detta är klassiska tecken på att någon är försjunken i sitt arbete och inte skulle uppskatta ett avbrott i koncentrationen.
  4. Kasta inte arbetsuppgifter i knäet på någon som redan är begravd i dem eller precis innan arbetsdagens slut.
  5. Spamma inte medarbetare inkorgar med information som är helt ovidkommande. Men i andra ändan av spektrat – var noga med att svara på meddelanden och håll dina kollegor uppdaterade i processer som är relevanta för dem.

Allt detta skulle kunna sammanfattas i en slags gyllene regel för time management; att behandla andras tid som om den vore din egen. Förhoppningsvis är vi snart där – i närtid.

 

 Om Spintr

Spintr är en kulturbärande social plattform som hjälper varumärken och arbetsplatser till en framgångsrik företagskultur. Genom digitala kommunikationsverktyg hjälper vi våra kunder att uppnå sina mål. Spintr AB är ett svenskt bolag med sitt huvudkontor i Örebro.