Snacket i kaffekön - digitalt?

Spintr

Spintr

Customer Success Manager på Spintr

Saknar du också snacket i kaffekön?

Med strykbrädan som ståbord, trädgården som lunchmatsal och digitala samarbetsytor så funkar väl ändå arbetsliv på distans rätt så bra. Men något som är svårare att återskapa är de mer informella samtalen som "bara blir".

Vardagliga morsningar, snabba frågor att avhandla i förbifarten eller snacket i kaffekön liksom uteblir. De där grejerna som bygger de ack så viktiga relationerna, är en del av vår kulturstärkande internkommunikation och skapar trivsel.

Jag fick frågan i veckan från en kund om jag hade tips på hur man kan få till en digital kaffeautomat som en del i att faktiskt försöka skapa en plats där de informella samtalen blir naturligt även digitalt.

Jag tänker att det skulle kunna vara ett socialt flöde på intranätet, ett specialskapat sådant, där det är välkommet med snack på ett betydligt lättsammare sätt. Alla kommer inte gilla det eller ens ta sig dit men egentligen är det likadant vid det vanliga fikat på jobbet med eller hur?

Lägg grunden för samarbete

De informella samtalen har en betydelse för att göra oss till mer än bara medarbetare på samma arbetsplats, de kan bygga relation och göra oss till kollegor på riktigt. Ett bygge som påverkar hur vi ser på, kommunicerar eller samarbetar med varandra, så nog sjutton har de betydelse.

När vi är på jobbet samtidigt och ser varandra får vi lättare att uppfatta läget – passar det att avbryta för en fråga eller ej, eller att gå och fika tillsammans? När du lyfter luren för att ringa eller skriver ett chattmeddelande till någon vet du ju inte riktigt om du stör den andra vilket kan bli ett hinder.

Men hinder går ju att ta sig runt – hitta era sätt för att få det att funka, i den mindre arbetsgruppen såväl som i större formationer. Även om det blir betydligt svårare digitalt, så är allt bättre än inget alls, eller hur?

Och faktum är ju att många hittar kärleken på nätet, relationer och ”samarbeten” som börjar digitalt, så vill man att det ska funka så kommer det göra det. Sen är det ingen dejtingsajt som jag föreslår att ni skapar på intranätet, inte alls. Skapa bara utrymme för att säga annat än sånt som kräver en agenda.

Digitala fikastunder, luncher i gröngräset på lagom avstånd från varandra eller informella telefonsamtal när du ändå väntar på något, ja det funkar det med 😊