Bästerwissern eller Blyger - vilken kundtyp behöver ni lära er mer om?

Spintr

Spintr

Customer Success Manager på Spintr

Genom att bemöta era kunder på rätt sätt öppnas möjligheterna upp för ökad lönsamhet i verksamheten!

Som en introduktion får många butiksmedarbetare lära sig att le, nicka och välkomna kund in i butik på bästa sätt. Jättebra! Men sen då? Människor är olika och det finns ingen mirakelmetod i hur ett generellt bemötande genererar i bästa servicen till alla individer – snarare långt därifrån. Det gäller att snabbt lista ut vilken kundtyp det är som öppnat dörren till butiken och därigenom hitta nyckeln för att enkelt bemöta hen på bästa sätt. 

Lär dina anställda om olika typer av kunder: 

  • Mittpunkten – kunden som entusiastiskt och impulsivt kommer in i butiken för att handla något, vad som helst, som gör hen glad och bidrar till att hen upplevs som festens mittpunkt. Bemöt på just detta sätt, som att hen är center of attention och en nära vän som du öser komplimanger och lovord över. 
  • Blyger – kunden som först kan upplevas som surmulen eller återhållsam, men som i själva verket vill hitta den rätta produkten genom ett förtroligt och ärligt samtal. När du väl vunnit över Blyger till din sida finns det stor chans att hen blir en trogen och återkommande kund. 
  • Latmasken – kunden som inte är ett fan av förändring. “Varför prova något nytt när det här alltid har funkat...?” Besöker antagligen din butik för att något har gått sönder eller tappats bort och behöver ersätta det. Gör livet enkelt för kunden – och för dig själv. Gör valet åt hen. 
  • Bästerwissern – kunden som vet ALLT. Här gäller det att öppna alla fönster på vid gavel och boosta kundens självförtroende till hen spricker. Så länge kunden känner sig överlägsen kan du känna dig säker på att hen köper produkten. OBS, gå inte i strid med den här typen av kund. Då går hen säkerligen till konkurrenten för att köpa samma typ av produkt där.
  • Gnällspiken – kunden som menar att allt, precis allt, är trist, kasst, dåligt, negativt... Använd 3 K-metoden! ”Jag vet vad du Känner för att köpa den där produkten, jag Kände likadant när jag skulle ta besluten men när jag väl gjorde det Kändes det mycket bättre”. 

  • Kanskeomifallatt:en – kunden som det inte spelar någon som helst roll vad du svarar då inget kommer tillfredsställa hen. Här är det bara att ta kommandot, sätta ned foten och bestämma att “nu gör vi helt enkelt såhär”! 

Vilka typer upplever dina medarbetare svårast att hantera? Hjälp dem att hitta sätt att bemöta dem för deras möjlighet att engagera sig ytterligare i sina kunder, vilket kommer leda till att butiken blir mer lönsam.  

Här kan du få fler tips kring hur dina medarbetare kan bemöta er butiks kunder.