Bemöter dina medarbetare era kunder på rätt sätt?

Spintr

Spintr

Customer Success Manager på Spintr

Dina medarbetare kommer att råka ut för många olika typer av kunder – vissa mer utmanande att kommunicera med än andra. Ännu mer komplicerat blir det att anpassa sig när mottot “Kunden har alltid rätt” ekar i huvudet. 

Kunden kanske inte alltid har rätt, men dina medarbetare måste ändå hitta förhållningssätt så att de får kunden att känna som att hen har rätt och att de finns där för att assistera i hens funderingar och vilja.  

Det finns enkla tips att ta till för att generellt öka kundnöjdheten och känslan av att ni verkligen bryr er om era kunder. Nedan följer ett gäng tips som du kan dela med dig av till dina anställda för att deras förmåga att bemöta en kund ska boostas och bli ytterligare bättre: 

  • Hantera alla kunder med silkesvantar för att skapa en förståelse vilken kundtyp du faktiskt har att göra med från fall till fall. 

  • Lyssna aktivt på kunden för att skanna av och förstå hens behov. 

  • Var bestämd, men vänlig. Precis som barn uppskattar en kund som velar eller tvekar en fast hand som guidar dem rätt. Var försiktig dock, här handlar det om fingertoppskänsla – klampa inte och bestäm alltför mycket! Lagom är bäst…

  • Ta inte åt dig! En kunds eventuella ilska eller negativitet är inte personligt menat, även om det många gånger känns så. 

  • Känslor smittar – var den positiva! Du kommer märka att flertalet kunder som är lite nedstämda kommer få en släng av din positivitet och i några av fallen kommer det även leda till ytterligare pengar som spenderas i butiken.

Det är ofta enklare sagt än gjort att hantera en situation på ett professionellt sätt, men vitalt för att inge respekt och trovärdighet till kunden, vilken typ av kund hen än är.  

Här kan du läsa mer om olika typer av kunder som dina anställda kan tänkas stöta på