Employer Branding utan floskler: Så lyckas du där andra går bet.

Employer Branding utan floskler: Så lyckas du där andra går bet.

Många företag inom retail och hospitality upplever liknande utmaningar:

  • Hög personalomsättning
  • Svårigheter att attrahera rätt medarbetare
  • Varierande engagemang internt.

Trots att man satsar på Employer Branding är det vanligt att resultaten uteblir. Varför blir det så? Vi på Spintr har identifierat fyra vanliga missuppfattningar som ofta ligger bakom problemen – och vad du konkret kan göra för att undvika dem:

1. ”Employer Branding är ett HR-projekt”

Många missar att Employer Branding berör hela organisationen. När det bara är HR:s ansvar tappar resten av organisationen engagemang och ägarskap. För att lyckas måste butikschefer, teamledare och varje enskild medarbetare förstå sin roll. Varje kundmöte speglar företagskulturen – och därmed varumärket.

Tips: Involvera hela organisationen från start och visa tydligt hur varje roll bidrar till ett attraktivt Employer Brand.


2. ”Snygga kampanjer räcker för att attrahera medarbetare”

Visst är det frestande att investera i snygga kampanjer, men autentiska berättelser från medarbetarna själva är mer effektiva än polerade annonser. Speciellt yngre talanger inom retail och hospitality värderar transparens och trovärdighet högre än perfekta bilder och kampanjer.

Använd innehåll som medarbetare skapat. Låt era egna ambassadörer berätta varför de valt att jobba kvar, och vad som driver dem.


3. ”Employer Branding löser sig med punktinsatser”

Employer Branding är en kontinuerlig process. Årliga undersökningar eller enstaka initiativ räcker inte för att hålla pulsen på medarbetarnas engagemang och utveckling. Speciellt inom kundintensiva verksamheter, som retail eller hospitality, behövs kontinuerlig återkoppling och snabba insatser.

Jobba med regelbundna pulsundersökningar och ha en digital plattform (som t.ex. Spintr) för att snabbt kunna agera på resultaten. Använd insikterna kontinuerligt för att förbättra organisationen.


4. ”Vi har redan ett starkt varumärke, vi är väl klara?”

Ett starkt varumärke gentemot kunderna betyder inte automatiskt nöjda medarbetare. Det är en vanlig fälla att anta att det ena garanterar det andra. Äkta Employer Branding sker alltid inifrån och ut.

Lägg lika mycket fokus på internkommunikation och kompetensutveckling som ni gör på kundkommunikation. Medarbetare som känner stolthet och engagemang ger alltid bättre kundupplevelser.


Ta nästa steg

Känner du igen er i dessa utmaningar? För att hjälpa er vidare har vi tagit fram vår populära ”Checklista för Employer Branding”. Checklistan ger er konkreta verktyg och insikter för att snabbt komma igång och göra rätt från start.

Ladda ner checklistan direkt här nedan och börja bygga ett starkare Employer Brand redan idag!

square_IKPLAN copy-1

Gratis checklista!

  • Få snabb överblick över nuläget
  • Konkreta tips för direkt förbättring

E‑guide